- En samtale med Bjørn Olav Jahr

Å avdekke justismord er det ypperste en journalist kan oppnå. To ganger har Bjørn Olav Jahr påvist justismordets DNA i det norske rettsvesenet. Bøkene «Hvem drepte Birgitte Tengs?» og «Drapene i Baneheia. To historier. En sannhet» har senere blitt til true-crime-dokumentarseriene «Hvem drepte Birgitte?» (TV 2) og «Baneheia. Kampen om sannheten» (Discovery). Jahr var co-regissør på Birgitte-serien, konsulent på Baneheia-serien, og med det en slags pioner i Norge på dette lange dokumentarformatet.

Tengs-drapet og Baneheia-drapene er mørke kapitler i norsk rettshistorie, der Jahrs journalistikk har påvirket publikums oppfatning av skyldspørsmålet. I dag finnes det en forventning om at politiet endelig skal finne de skyldige, de samme personene Jahr pekte ut i sine bøker. I begge sakene har Jahr avdekket grove feil i politiets etterforskning og fokusert på hvordan domstolene dømmer uten sikre bevis. Hva er det som gjør at en iherdig journalist kan finne ut mer enn et samlet politi? 

Omkostningene har vært store. Særlig Jahrs bok om Baneheia-drapene, der han hevdet at «monsteret» Viggo Kristiansen var uskyldig, har vært omdiskutert, og der blant annet de etterlatte, deres bistandsadvokater, journalister og politifolk har kommet med sterk kritikk. Jahr er av mange blitt oppfattet å være «konspiratorisk».

I samtale med Hilde Sandvik forteller Jahr om hvordan han arbeider, hva som driver han, og hans erfaringer med at bøkene blir til dokumentarserier. 

Tidligere journalist i TV2, nå kommunikasjonsrådgiver ved UIB, Asbjørn Leirvåg, vil også bli invitert inn i samtalen. Leirvåg har blant annet bidratt til dokumentarserien ”Scandinavian Star”.

 

BOJ Foto Monster


Bjørn Olav Jahr (f. 1969) er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo, og har arbeidet som journalist i bl.a. Kapital, Dagbladet og Memo. I 2003 vant han SKUP-prisen, norsk presses pris for fremragende undersøkende journalistikk, for opprullingen av Finance Credit-saken. Han er i dag aktuelle med boken «Prosessen mot Viggo Kristiansen» (Pitch, 2021), og har i tillegg til å ha utgitt en rekke sakprosabøker hatt co-regi på tv-serien «Hvem drepte Birgitte?» (TV 2).

 

Foto: Monster